Jest tego sporo na necie, np: "Orkisz zawiera w swoim składzie 56% skrobii, 11,6% białka, 2,7% tłuszczu i 2% składników minieralnych. Szczególnie ważne obok dużej zawartości białka, w którym - co najmniej w ilościach śladowych -, zawarte są wszystkie istotne dla człowieka aminokwasy i przyjaznych dla serca i układu krążenia nienasycone kwasy [...]
Sekretem kleistości ciasta na tortille jest po prostu gluten - dlatego robi się je z mąki pszennej. Inne będą się kruszyć, jeśli nie zastosuje się odpowiednich dodatków. Może być ewentualnie mąka orkiszowa. Dodatek tłuszczu do wypieków nieco poprawia konsystencję, smak (ciasto nie jest tak suche) i sprzyja ładnemu, równomiernemu, rumienieniu się - [...]
A czym się różni mąka orkiszowa od zwykłej pszennej? Poczytaj sobie z uwagą rozkład BWT. I co z tego, że dżem "niskosłodzony"? Masz duży ładunek węglowodanów, do tego wieczorem, w efekcie wyrzut insuliny ---> tycie ;-]
2g białka na kg/masy ciała, 2-3g węgli i z 1g tłuszczu, jak to będzie za dużo lub za mało to tak to zredukuj albo ponieś żeby twój bilans kcal wynosił -200kcal na początek. Potem stopniowo obniżasz np. o 100-200kcal jak zacznie schodzić. Jak wchodzisz na cykl można nawet siedzieć na 0kcal bilansie i może ładnie iść do przodu. Dzielisz sobie na 5 [...]
sucharki też wywal bo to zło. Nie rezygnuj z pieczywa ale kupuj tylko takei gdzie jest dobry skład. Ja jem na zmiane albo żytni jasny gdzie sa 4 składniki albo Orkiszowy gdzie skład mam taki MAKA orkiszowa ,żytnia , zakwas , sól, woda. pieczywa zjadam średnio 150-180g każdego dnia i zyje i efekty mam czy to masa czy redu
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Ja akurat mam to szczeście że w moim mieście uchowała się malutka tradycyjna piekarnia-przed soba mam orkiszowy i skład ( mąka orkiszowa , żytnia , zakwas, sól , woda) , chleb pyszny i masa ludzi w mieście chwali tą piekarnie więc ufam że jem dobry chleb :) ,Pakwoany po 400g za 2,70zł Zmieniony przez - monkey22 w dniu 2016-08-24 21:03:05
ja robie tortile sam ale z maka orkiszowa:), czasami jak nagrodzisz sie normalna szamka to bedzie git:)...a sosik z jogurtu naturalnego super tez taki przepis uzywam , a jak bardzo zdrowo chcesz to pamietaj by jogurt był bez mleka w proszku:)...pozdro
2 razy dziennie kasza lub ryż 100gr i 2 jajka , czyli 4, twaróg 250 gr na dwa posilki z bananami , płatki owsiane 110gr na śniadanie i 350 ml mleka,kurczak z makaronem pelnoziarnistym ok 300gr (obiad), omlet - 3 jajek , 50gr platkow, serek wiejski, miod , maka orkiszowa na oleju kokosowym), 2 razy na dzien ten gainer po 3 miarki na poczatku wiec [...]
i ta i ta jest dobrym rozwiązaniem, unikaj mąk typu 450, 500, 600. czym większa liczba tym lepiej polecam żytnią 2000 choć nie wszystkim smakuje żytnia gdyż ma specyficzny smak. Mąka orkiszowa lub zmielone płatki owsiane są dobrym rozwiązaniem. Pozdrawiam
Ze składników które wymieniłaś wystarczy policzyć kaloryczność mąki i drożdży. Zatem: mąka orkiszowa 280g = 898 kcal suszone drożdże 5g = ok 20 kcal czyli: 918 kcal : 4 (pisałaś, że tyle otrzymasz bułek) Z naszych obliczeń wynika, że jedna bułka będzie miała 230 kcal, czyli tyle co standardowa bułka kupiona w sklepie czy piekarni. Niżej [...]
Za niższym "numerkiem" orkiszowej nie przepadam, jest mocniej oczyszczona, jeśli wprowadzisz ją raz na jakiś czas- nic się nie stanie. Im wyższy numerek, tym "lepiej". Orkiszowa 630 dobrze łączy, ciasto jest naprawdę fajne, nawet pizzę robiłam na spodzie z orkiszu. Jaglana jest już mniej podatna, trzeba ją połączyć z bardziej "twardą mąką" np. z [...]
Skyrnik /SFD/2022/11/10/c9531e6961454688ab1285e14179d19f.jpg Zapodaj przepis do tego tego, jak pamiętasz, bo też chyba kiedyś taki robiłem, ale nie ze skyrer akurat :) Chętnie by się zjadło coś podobnego na ciepło, zwłaszcza teraz,jesienią :) 300 g Skyru naturalnego 40 g Budyń waniliowy Słodzik 2 jaja Mieszamy i pieczemy w 180* ok 30 min :-) [...]
Naleśniki gryczano-ryżowe na słono i słodko :-) /SFD/Images/2016/1/18/619e1483930443238f20706691da1019.jpg z samej gryczanej wyjdą takie naleśniczki jak na zdjęciu ewentualnie z owsianej/orkiszowej? widać że są elastyczne i wyglądem nie odbiegają od tradycyjnych,mogłabyś podać przepis z ilością każdego składnika wiem że zależy od btw i sprawa [...]
Pieczywo jest jednym z głównych źródeł węglowodanów dla większości osób. Wraz z rozpoczęciem kształtowania sylwetki i zdrowego odżywiania większość osób błędnie myśli, że pieczywo jest jednym z pierwszych elementów diety, które należy wyeliminować, aby wyglądać lepiej i być zdrowszym. Nie jest to do końca prawda. Z reguły wystarczy eliminacja [...]
[...] jeszcze nie wg rozpisek, ale zakupy zrobiłem jak dla wojska :-) 1.) Mąka razowa żytnia, orkiszowa, płatki żytnie, soczewica zielona, kasza gryczana, jaglana, ryż brązowy, makaron razowy, i pewnie jeszcze coś.. 2.) Twaróg, jajka, (mięso kupuję na bieżąco, bo zazwyczaj jest na coś promocja :-) kura, szynka, schab) 3.) Mrożonek kupiłem z 5 [...]
[...] jak również orzechów, migdałów czy ryżu. Cechuje się ona drobną granulacją i sypkością. Powszechnie w przemyśle spożywczym stosuję się ją w celu produkcji: - pieczywa, - makaronów, - wyrobów cukierniczych. W większości domów używa się jej głównie do przygotowania popularnych omletów: [...]
u mnie w netto też był jaśminowy w tej cenie w intermarche 20 jaj M 3.99 dzisiaj i jutro melvit mąka żytnia razowa 2.39, orkiszowa 5.99, ziarno orkisz 4.79, żyto 3.91